nov.
11.

Megőrizte trónját a bajnok

Kazár Miki harmadszor zsebelhetett be abszolút bajnoki címet, 2008-ban navigátorként, tavaly és idén pedig pilótaként. Szőke Tomi ebben az esztendőben először lett abszolút magyar rallybajnok navigátor. A Maximmun Racing Team kettőse a szezonzárón rendkívül izgalmas körülmények között ért föl a csúcsra, taktikus versenyzéssel őriztek meg hat pontot az eddig megszerzett előnyükből. A pécsi száguldás előtt kétesélyes volt az éves összetett, tehát Mikiéknek kizárólag Herczigékre kellett koncentrálniuk. A lényeg az volt, hogy ne hibázzanak és a nagy riválist nyomás alatt tartsák. A feladatot sikerrel teljesítették, a végén még az is belefért, hogy a Skodás egység megszerezze a harmadik helyezést a Mecsekben. A boldog pezsgőzést azonban feszült órák és esőzéssel fűzerezett záró szakasz előzte meg.

kazar_szoke_mecsek05.jpg

- Csak fél órával a célba érés után eresztettem le, akkor tudtam elhinni, hogy megvan a bajnoki cím - fogalmazott Kazár Miki. - Az utolsó körig minden rendben volt, tettük a dolgunkat, de nem kockáztattunk semmit. A hatodik szakaszon a többiektől kapunk egy keveset, de még ezzel sem volt gond. A záró gyorson viszont leszakadt az ég, az autónkra pedig négy slick gumi volt feltéve. Ráadásul az ablaktörlőnk sem működött rendesen, a 28 km-es szakasz nagy részét így tettük meg. A tapadásunkat elvesztettük, és alig láttunk, de a lényeg, hogy megvan. Nagyon készültünk, a csapat és Tomi is tökéletesen dolgozott. Boldog vagyok, hogy kemény munkával, idén is sikerült elérni a célunkat.

kazar_szoke_mecsek03.jpg

A miskolci pilóta szerint az elsőség már korábban is eldőlhetett volna, de utólag nem bánja, hogy így alakult. Tökéletes évkezdet után a veszprémi murván egy kicsit megtorpantak, utána pedig már nem az önfeledt autózásról, hanem a célirányos, taktikus versenyzésről szólt az esztendő. Ez pedig eredményre vezetett, hiszen Miki megtartotta a helyét a trónon, és Tomi számára is beérett a kemény munka gyümölcse, az abszolút bajnoki cím megszerzése.

kazar_szoke_mecsek01.jpg

- Egerben és Miskolcon tökéletes hétvégét  zártunk, Veszprémben viszont a computer probléma miatt csupán az utolsó szakaszért járó pontokat tudtuk begyűjteni - tekintett vissza a pilótaként immáron kétszeres magyar bajnok rallys. - Innentől kezdve inkább a taktika került előtérbe. Nagyon szerettük volna megnyerni a pontversenyt, ezért mindent ennek rendeltünk alá. Elképzelhető, hogy kicsivel nagyobb rizikóval több versenyt zárhattunk volna sikerrel, de nem vállaltunk fölösleges kockázatot. WRC-vel is a csúcsra élni, felemelő érzés. Boldog vagyok, nagyon sokat tettünk ezért a sikerért, és végre Tomi is megtapasztalhatta mindezt. Az utolsó szakaszt viszont egy életen át nem fogom elfelejteni. Ugyanolyan körülmények voltak, mint néhány hónapja a Baranya Kupán. Akkor buktunk, ezért nagyon, de nagyon óvatosan kellett menni. Slikkel, esőben, őszintén szólva megkönnyebbültem, amikor megláttam a célt.

kazar_szoke_mecsek04.jpg

Szőke Tomi is rendkívül feszült volt a mindent eldöntő futam előtt, a célban viszont hatalmas kő esett le a szívéről. Sikerült beírnia a nevét a sportág hazai történelemkönyvébe.

-  Óriási érzés bajnoknak lenni - fogalmazott Szőke Tomi. - Négy évvel ezelőtt ezen a vidéken kezdtük a közös pályafutásunkat, most pedig itt értünk föl a csúcsra. Kiváló döntés volt, hogy az olasz csapattal vágtunk neki az idénynek, hiszen nekik köszönhetjük a versenyképes technikát. A Citroen is elégedett volt, Közép-Európában ugyanis még nem volt abszolút elsőségük. Most ez nekünk sikerült, leírhatatlan amit most érzek. Egy nagyon nehéz szezonzárón vagyunk túl, ahol engem végig nyomasztott a teher. Sokáig stabilan tartottuk a második helyünket, de az utolsó kör talán egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlott. Az égiek is azt gondolták, hogy még inkább meg kell dolgoznunk ezért a sikerért. Megettük. Kiváló mezőnyben, nagyszerű riválisok ellen, egy színvonalas bajnokságot nyertünk meg. Igazi csapatmunka volt, megcsináltuk, amiért egész esztendőben dolgoztunk. Madarat lehetne velem fogatni, olyan boldog vagyok. Azt hiszem ebben a helyzetben ez érthető.

A 47. Mecsek Rali végeredménye:

1. Turán Frigyes, Csökő Zoltán (Ford Focus WRC)                         1:10:24,3

2. Krózser Menyhért, Papp György (Subaru Impreza WRC)            +1:19,5

3. Herczig Norbert, Bacigal Igor (Skoda Fabia S2000)                    +1:29,6

4. Kazár Miklós, Szőke Tamás (Citroen Xsara WRC)                    +1:37,0

5. Bútor Róbert, Tagai Róbert (Peugeot 207 S2000)                       +2:43,1

6. Ollé Sándor, Czakó-Budai Annamária (Ford Fiesta S2000)      +2:54,2

Az Országos Rally Bajnokság végeredménye:

1. Kazár Miklós, Szőke Tamás (Citroen Xsara WRC)                            103 pont

2. Herczig Norbert, Bacigal Igor (Skoda Fabia S2000)                                97 pont

3. Turán Frigyes, Zsíros Gábor/Csökő Zoltán (Ford Focus WRC)            75 pont

4. Bútor Róbert, Tóth Imre/Tagai Róbert (Peugeot 207 S2000)                49 pont

5. Botka Dávid, Mihalik Péter (Mitsubishi Lancer EVO IX)                           44 pont

6. Krózser Menyhért, Fodor Géza/Papp György  (Subaru Impreza WRC) 34 pont

 

 

Címkék: bajnok ORB Mecsek Rali Kazár Miki Szőke Tamás Citroen Xsara WRC

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pressrelease-rallyedream.blog.hu/api/trackback/id/tr585625921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása